Подаръци

Страница 1 2 3 4 5

Серия плакети "Християнски светци и светини"

Специален продукт на дизайнерското бюро на Монетен двор на Република България.
Плакетите са изработени от масивно посребрен. месинг, с благородна патина. Всеки от тях е в настолна посребрена рамка с размери 90/130 мм върху основа от черен плюш.
Автор на художествените проекти: Пламен Чернев.

Свети Николай Чудотворец

Никола означава Побеждаващ. Св.Никола владее водите и морските дълбини, господар е на зимата, снега и ледения вятър. Патрон е на рибарите, ловците, търговците, на овчарите, стадата им и вълците. Помага на момите да се задомят. На 6 декември, празникът на светеца, се яде курбан, задължително риба. 
Празнуват търговците и банкерите, воденичарите, ловджиите, овчарите. Никулден бележи началото на истинската зима. Студеният Никулден обещава здрава и плодородна година. Именици са Николай, Никола, Нино, Николета, Николинка, Кольо, Кунчо, Куна.

Ном.№ 100009515033

Цена: 39,00 лв.


Свети Георги Победоносец

Свети Георги Победоносец е символ на храбростта, волята и доблестта. Светецът се почита в целия християнски свят катопокровител на воините. На 6 май-празникът на Св. Георги, се чества денят на българската армия.
Тогава имен ден празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Ганчо, Ганка, Гинка, Гюро. Името Георги произлиза от гръцкото georgos – земеделец. Свети Георги Победоносец е покровител и на земеделските стопани.

Ном.№ 100009515037

Цена: 39,00 лв.


Св. Св. Кирил и Методий

През 1980 г. папа Йоан-Павел ІІ провъзгласява светите братя за покровители на Европа. Църквата празнува паметта на двамата братя на 11 май, а националният празник на българската писменост и култура е на 24 май.


Ном.№ 100009515036

Цена: 39,00 лв.


Св. Цар Константин и Св. Царица Елена

Св. Константин Велики остава с историята с мирното си царуване, за което са характерни налагане и утвърждаване на християнската религия и изграждането на множество храмове за поклонение. Майката Елена много преди сина си приела христовата вяра. В Йерусалим тя открила животворния кръст Господен и построила няколко храма. Мощите й са открити в един гроб с тези на сина й. За лечителската сила на тленните й останки православния свят разказва чудеса.
Църквата празнува в тяхна чест на 21 май. Именици са Константин и Константина, Елена и Еленко и техните производни.

Ном.№ 100015515181

Цена: 39,00 лв.


Св. Петка Търновска

В народните представи на българите Св. Петка е лечителка и пазителка от „страшни“ болести. Според поверията мощите й лекуват и правят чудеса. Жените в странджанския край я тачат против безплодие. В навечерието на празника на светицата бездетните булки отиват да преспят до параклис и свещен извор, носещи нейното име и на сутринта се измиват с лековитата вода на аязмото.
Празникът на Св. Петка се чества на 14 октомври. Това е един от най-големите български народни празници и с него се отбелязва края на лятото и началото на зимата. Имен ден празнуват Петко, Петка, Петкана, Петя, Параскева.

Ном.№ 100015515206

Цена: 39,00 лв.


Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е православен храм в София, който е катедрален храм на българския патриарх.
Градежът започва през 1904 г. и е завършен през 1912 г., като цялостното изпълнение възлиза на обща стойност 5,5 милиона лева. Средствата са събрани с дарение в чест на светлия подвиг на Освобождението. Освещаването е извършено на 24 август 1924г.
Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на императора.

Ном.№ 100009515035

Цена: 39,00 лв.


Св. първомъченик и архидякон Стефан

Именици са Стефан, Стефка, Фани, Стамен, Станимир, Станислав, Станчо, Стояна, Цанко, Цочо.
В превод от гръцки Стефан означава венец, затова на този ден могат да празнуват и Венко, Венета, Венцислав, Кита.

Ном.№ 100010515072

Цена: 39,00 лв.


Св. Йоан Кръстител

Йоан Кръстител е натоварен с мисията да „кръщава вода, земя, млади булки и деца”. Негова е честта да даде кръщение с вода на Христос, за да кръщава той с дух и слово. Светецът помага при различни болести, но особено силно трябва да му се помолят страдащите от главоболие.
Църквата го чества на 7 януари.
Именици са Иван, Ивана, Йоан, Жан, Иво, Йонка, Йово и техните производни.

Ном.№ 100010515073

Цена: 39,00 лв.


Св. Димитър

Смята се, че светецът помага при различни ставни заболявания, проблеми с костите, навяхвания.
На Димитровден – 26 октомври, завършва преходът от лято и есен към зима.
Българите го почитат като патрон на славянството. Именици - Димитър, Димитрина, Димитраки, Дичо, Димко, Димана, Димитрица, Митра, Митьо и техните производни.

Ном.№ 100009515063

Цена: 39,00 лв.


Св. Борис I Покръстител

Цар Борис I приел светото кръщение през 864 г., а след това въвежда християнската вяра в българските земи. Държавническия му опит го убедил, че покръстването на българския народ и учредяването на българска църква може да обедини духовно славяни и прабългари и да превърне България в още по-могъщ и значим фактор, с който останалите държави да се съобразяват. С изключителен държавнически талант утвърдил окончателно славянско богослужение в българската църква и нейната пълна независимост.
На 2 май имен ден празнуват Борис, Борил, Борислав, Борко, Борян, Бора, Борислава, Борка, Боряна и др.

Ном.№ 100011515096

Цена: 39,00 лв.


Иисус Христос Пантократор

Иисус Христос се почита от християните като син Божи, въплъщение на Словото Божие, изпратен да донесе спасение и помирение с Бога чрез изкупление на човешките грехове. С раждането му започва нов момент в човешката история и слага началото на ново летоброене. Християните вярват, че Христос е извършил редица чудеса, изпълнявайки библейските пророчества.
Именици са Христо, Христина, Божин, Ицо, Ичо.

Ном.№ 100010515074

Цена: 39,00 лв.


Страница 1 2 3 4 5

00359 2 814 50 69

info@globalcoins.eu